Pozlata

Pozlata mikstionom je noviji način pozlate ikone baziran na lepljenju zlatnih listića na prethodno pripremljenu podlogu. Podlogu je potrebno, pošto smo je prethodno fino izbrusili i dobili glatku površinu premazati šelakom sa recimo dva tri sloja da ne bi daska upila mikstion (lepak), a zatim  se može i blago ponovo uglačati najfinijom šmirglom. Zatim naneti mikstion u tankom sloju, čekati dvadesetak minuta ako je u pitanju akrilni mikstion, a tri, šest ili više sati ako je u pitanju uljani (kako je naznačio proizvođač) i onda krenuti sa lepljenjem zlatnih listića. Ovde treba biti pažljiv, i potrebno je dosta iskustva da bi dobili željeni efekat.

Zlatni listići mogu biti zalepljeni na papir koji je u stvari nosač do onog momenta kada ga zalepimo i jednostavno se lepi kao sličica ali ne treba biti grub i pritiskati listić jer je vrlo tanak, nego fino utapkati vatom i onda odlepiti papir, a mogu biti i slobodni što je malo teža varijanta i ovde nam je potreban odgovarajući pribor za sečenje i prenos listića. Zlato je poželjno lepiti tako da ivica bude u onom delu pregiba između okvira i kovčežića da se tu ne bi pocepao, a svaki sledeći treba da pređe bar tri četiri milimetra preko ivice prethodnog da se ne bi videle ivice.

Ostatak zlata treba skidati sutradan kada se sve dobro osuši, laganim potezima vatom i ostaci koji nisu zalepljeni će otpasti.
Zlato ne treba dirati rukama zato što će sve kasnije ostati vidljivo. Voditi računa i da nam se na zlato ne nalepi prašina ili ne bude previše lepka na nekim mestima jer će na pozlati sve biti vidljivo.

Drugi način je pozlata “bolusom”  gde se zlatni listići lepe na vrstu gline crvenkaste ili oker boje koji služi kao lepak i daje zlatnu izuzetno lepu boju. Ovaj način pozlate je teži ali i cenjeniji. Zlato se posle može polirati priborom sličnom kašičici i dobiti visoki sjaj.

Zlato se lepi tako da pređe malo ivicu crteža da bi kasnije bojom prekrili taj deo, i ivice pozlate ostale ispod bojenog sloja. Pozlata se može prelakirati lakom kojim ćemo kasnije prelakirati celu ikonu da bi pozlaćeni deo zaštitili od eventualnih oštećenja, dohvatanjem prstiju ili nekom bojom.

Leave a comment